Akhil Akan Saman Blogger "Zalim"


'Drama' sebabak demi sebabak tentang perjalanan hidup penyanyi dan penceramah Akhil Hayy yang baru melangsungkan perkahwinan dengan penyanyi dan pelakon Waheeda belum terhenti.

Sejak tersetusnya kes penceraian Akhil hinggalah berita pernikahannya dengan Waheeda menggemparkan industri seni tempatan, semuanya bagaikan sudah hilang sabar dengan pasangan ini.

Ada yang bertindak untuk memboikot mereka, tidak kurang juga yang melabelkan Akhil tidak layak digelar ‘ustaz’ mahupun ‘pendakwah’.

Atas sebab itu, tidak mustahillah lelaki ini berang sehingga bertindak untuk menyaman mana-mana blogger yang disyaki telah ‘menzaliminya’ dan Waheeda pada bila-bila masa.

"Sampai satu tahap nanti, saya akan saman blogger-blogger yang menulis cerita yang tidak baik tentang saya dan Waheeda.

"Sekarang, saya dan Waheeda dah menikah...samada mereka aibkan saya pada masa selepas atau sebelum berkahwin, kedua-duanya diambil kira.

"Kami tak pernah cari musuh, kenapa mereka reka cerita seperti itu? Jika orang lain dah rancang nak bercerai atau berkahwin lain, kenapa kita nak ganggu rumah tangga orang?

"Bak kata Rasulullah, kalau tak reti baik diam dan muhasabah diri masing-masing," kata Akhil yang bijak berkata-kata ini.

Jelasnya, dalam isu ini dia percaya Allah akan membalas setiap perbuatan manusia yang menzalimi dirinya dengan hanya berdoa kepada-Nya.

"Allah Maha Adil..jika hari ini kita kena, esok lusa kita tak tahu bagaimana.

"Ini perjalanan hidup dan kami bukannya membuat jenayah

"Terlalu banyak orang terlepas pandang dalam hal ini dan kami dizalimi.

"Mereka buat sehingga program ‘Cafe Akhil Hayy’ terpaksa direhatkan.

"Allah Taala akan memberi balasan kepada mereka dengan hanya melalui doa-doa kami kerana antara doa yang akan dikabulkan oleh Allah adalah doa orang yang dizalimi," katanya yang hadir seorang diri tanpa ditemani Waheeda yang berada di rumah kerana sakit gastrik.

Berkaitan program ‘Cafe Akhil Hayy’ yang khabarnya akan dihentikan, Akhil berkata dia menerima semua keputusan pihak Astro Oasis dengan hati yang terbuka.

"Itu Astro Oasis punya kerja. Saya tak kisah dan terpulang pada mereka. Bagi saya rezeki ini Allah yang tentukan. Jadi, saya terima setiap keputusan secara positif," ulasnya ringkas.

Menceritakan tentang kehidupannya selepas berkahwin kini, dia berkata semuanya berjalan dengan baik dan suasana ‘bulan madu’ mereka turut disertai oleh kaum keluarga.

"Alhamdulillah, perkahwinan ini telah merapatkan hubungan silaturahim antara dua buah keluarga kerana perkahwinan tak semestinya untuk diraikan oleh mempelai tetapi seluruh keluarga.

"Pada bulan puasa ini, kami lebih banyak berbuka di rumah kedua-dua belah mertua sehingga kami tiada ruang untuk berbuka berdua.

"Tiga hari pertama kami berbuka puasa di rumah mak saya di Gopeng, Perak dan tiga hari berikutnya di rumah mak dan bapa Waheeda," kata Akhil yang bercadang untuk mengerjakan umrah di Mekah dengan Waheeda sebagai lokasi bulan madu.

Bagi Akhil, mengerjakan umrah di Mekah merupakan tempat terbaik cuma mereka belum fikirkan tarikhnya kerana ‘belum sampai seru’.

Dia juga bersyukur apabila mendapat keluarga yang memahami dan sentiasa menyokong mereka dari belakang.

Bukan sahaja keluarga, malah begitu juga anak-anak Akhil yang memanggil Waheeda sebagai ‘mama’.

Mengenai pengumuman Waheeda hendak bersara dari dunia artis semasa hari pernikahan mereka, Akhil berkata keputusan Waheeda itu lahir daripada dirinya sendiri dan bukannya atas paksaan sesiapa.

"Bukan saya yang paksa dia untuk berhenti tetapi apabila dia membuat keputusan itu, saya hanya menyambutnya dengan sempurna,” katanya yang akan berhari raya di Gopeng dan Johor Bahru.

Ditanya mengenai kesihatan Waheeda selepas didakwa terkena buatan orang atau sihir, Akhil menjawab:

"Dia masih berubat dan keadaan dia kadangkala ‘ok’ dan kadangkala tidak. Saya harap orang yang membuat itu mendapat kesedaran."

Sempena Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelang nanti, Akhil Hayy akan tampil dalam dua buah program raya yang disiarkan oleh Astro iaitu ‘Mega Raya Astro’ di Astro Ria, 19 September, Sabtu, 11 malam dan ‘1001 Inspirasi’ di Astro Oasis, 20 September, Ahad, 1.30 tengahari.

SUMBER - MSTAR


Salam Tulus Ikhlas,

2 Response to "Akhil Akan Saman Blogger "Zalim""

 1. aku setuju...setuju...sgt,kalo 1 Malaysia nilai balik ustaz ni cam mana?dulu aku punya la respect 2 org artist yg bleh dikatakn ikon u artist2 lain..padahal ini yg diberi kpd peminat. Aku sbg prp begelar isteri memang MENYAMPAH dgn perangai waheda yg membina kebahagian diatas keruntuhan org lain....apa la prp...DAN seorang ustaz sggup melukakn hati seorang isteri semata-mata mengejar CINTA BODOH mereka. TIPULAH kalo anak mereka x MALU dgn perbuatan ayah mereka dan TIPU lah kalo anak mereka x KECEWA dgn perangai BAPAK mereka....aku tumpang SIMPATI...atas anak2 n isterinya

  Tanpa Nama says:

  Saya banyak melihat dan mendengar sahaja cerita mereka berdua. Tiada apa yang perlu saya ulas kerana apa sahaja yang mereka lakukan, baik atau buruk itu urusan mereka dengan ALLAH.

  Kita yang tiada kena mengena ini, berdoa sahajalah untuk kebaikan mereka dunia dan akhirat. Allah Maha Mengetahui apa yang berlaku dan bukan tugas kita untuk menghukum dosa atau memberi pahala kepada mereka.

  Lebih baik jaga tepi kain kita sendiri, kerana kita juga masih ada banyak yang perlu diperbetulkan. Dan ingatlah bahawa, jika kita berdoa yang buruk kepada orang, akan ada ramai lagi yang berdoa keburukan untuk kita.

  Allah Maha Mengetahui segala apa yang diberikan-NYA kepada siapa dan untuk siapa.

  Assalamualaikum.

  Lia Aisyah.

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme