Sambungan Internet Paling Laju Ke-rumah 40GBps

Sigbritt Lothberg,75 tahun sangat bertuah apabila mencipta rekod bukan kerana wanita tertua melayari internet tetapi memiliki sambungan internet jalur lebar terpantas didunia iaitu 40GBps.Sambungan internet ini sangat laju sehinggakan dia buleh melihat live streming High Defination TV/Video dengan jelas tanpa masalah.Kerja untuk muat turun filem video berdefinasi tinggi juga hanya memerlukan dua saat sahaja.

internet paling laju

Sepengetahuan saya,di Malaysia ni pun kelajuan sambungan paling tinggi ialah STM64 iaitu bersamaan 10GBps menggunakan perkakasan dari Arkatel dan perantara medium fiber optik.

Kenapa Sigbritt begitu bertuah mempunyai sambungan sepantas itu?Ini kerana anak nya Peter Löthberg merupakan pakar dalam bindang rangkaian router yang kini bekerja sebagai pegawai di syarikat Cisco.

Apa yang membolehkan sambungan 40GBps itu dapat dicapai dialah teknik modulasi terbaru yang di cipta oleh Peter membolehkan data dihantar diantara dua router yang mempunyai jarak 2000 kilometer tanpa sebarang alat tambahan seperti pengulang gelombang atau sebagainya.Medium perantara yang digunakan ialah fiber optik dan menurutnya dalam teori tiada had jarak bagi teknik ini asalkan fiber yang digunakan tepat pada tempatnya.

Dengan terbuktinya sambungan 40GBps itu,Peter telah membuktikan yang kita buleh mendapatkan sambungan internet berkelajuan tinggi di mana-mana sahaja dengan kos yang murah.

Menurutnya lagi bahagian yang paling susah dalam projek nya ini ialah memasang perisian windows ke dalam komputer emaknya.


P/S : Grab from http://www.iteknologi.net/2007/07/30/sambungan-internet-paling-laju-ke-rumah-40gbps/

0 Response to "Sambungan Internet Paling Laju Ke-rumah 40GBps"

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme